XV Dni Soi w Głubczycach


9 września 2025 roku w Głubczycach odbyły się XV Dni Soi, organizowane przez SDOO Głubczyce i Top Farms Głubczyce. Wydarzenie przyciągnęło rolników z całej Polski, zainteresowanych uprawą roślin wysokobiałkowych, a w szczególności soi, której areał w kraju stale rośnie

Tegoroczna edycja łączyła część wykładową i polową. Wykładowcy, w tym prof. Henryk Bujak (COBORU), prof. dr hab. Witold Szczepaniak (UP w Poznaniu), prof. dr hab. Marek Korbas (IOR-PIB) oraz dr Marcin Markowicz (Top Farms Głubczyce), przedstawili znaczenie inicjatywy białkowej COBORU, nawożenia i ochrony soi, wyniki badań oraz praktyczne wyzwania bieżącego sezonu.

Na polach SDOO zaprezentowano odmiany soi, doświadczenia agrotechniczne oraz innowacyjne rozwiązania dla rolników. XV Dni Soi po raz kolejny potwierdziły, że soja w Polsce staje się pełnoprawną rośliną uprawną.

Dzięki właściwemu doborowi odmian, nawożeniu i ochronie roślin, uprawa jest stabilna i opłacalna – w 2025 roku powierzchnia plantacji soi w Polsce przekroczyła 98 tys. ha, ustanawiając nowy rekord.



XV Dni soi uczestnicy podczas wykładów
Omówienie doświadczeń odmianowych
Wykład prof Bujaka
Wykład prof. Korbasa
prezentacja poletek odmianowych na polu doświadczalnym SDOO Głubczyce